PLANARBEIDETS FASER
Det er fire faser i planarbeidet:
- Planprogram med rammeavklaringer og arealstrategier
- Planutvikling forslag til arealbruksendringer og relevante temautredninger
- Planforslag basert på konfliktavklaringer og temautredningene
- Endelig planvedtak etter høringsrunde og planbehandling
I alle faser er det viktig med jevnlige møter og avklaringer for å sikre politisk og administrativ aktiv forankring fra kommunen underveis i arbeidet
I. Planprogram: Første fase er å avklare geografiske og tematisk rammer for planarbeidet i planprogrammet. Viktige arbeidsoppgaver er: Identifisere og konkretisere utfordringer - Etablere felles forståelse for kommunens mål med planarbeidet – Fastlegge nivå, gjennomføring og milepæler i arbeidet. I denne fasen inviteres alle til å komme med innspill til planarbeidet. Det utvikles en digital web-kartportal for innsending og behandling av innspill til arealendringer.
II. Planutvikling: Arealplaner er erfaringsmessig ofte gjenstand for interessekonflikter – først og fremst mellom utbyggings- og bevaringsinteresser. En åpen prosess med klar målstyring vil bidra til å redusere og løse slike konflikter.
I andre fase av planarbeidet systematiseres og grupperes innkomne planinnspill og prioriterte tiltak konsekvensutredes ved å kombinere deres arealbehov med analyser av andre arealinteresser de kan komme i konflikt med.
III. Planforslag: I planarbeidets tredje fase utarbeides plankart, planbestemmelser og retningslinjer samt planbeskrivelse med KU, ROS og arealregnskap.
IV. Endelig planvedtak: I fase fire legges planforslaget ut til offentlig ettersyn. Innkomne uttalelser med merknader og eventuelle innsigelser gjennomgås og vurderes. Resultat fra merknadsbehandlingen legges fram for administrasjon og politisk ledelse for tilbakemeldinger.
Uttalelser som tas til følge medfører endringer av planforslaget. Endelig planforslag med eventuelt justert plankart, bestemmelser/retningslinjer og planbeskrivelse legges frem for sluttbehandling i kommunestyret.
Figur 7: Planprosessens fire faser.
FRAMDRIFTSPLAN MED MILEPÆLER
Framdriftsplanen er tentativ, og er ikke bindende for prosessen. Planprosessen avhenger av en rekke eksterne faktorer som det ikke er mulig å ha full oversikt over, og framdriftsplanen vil derfor justeres underveis i planprosessen.
Fase |
Tidsrom |
Aktiviteter (Milepæler i blått) |
I |
Januar – September 2024 |
PLANPROGRAM
|
II |
Mars – Desember 2024 |
PLANUTVIKLING
|
III |
Desember 2024 – Mars 2025 |
PLANFORSLAG
|
IV |
Mars - Juni 2025
|
ENDELIG PLANVEDTAK
|
MEDVIRKNING OG KOMMUNIKASJON
Kommunikasjon
God og tydelig kommunikasjon legger et godt grunnlag for dialog og medvirkning. Kommunen vil opprette en egen nettside for kommuneplanen med informasjon om prosessen, medvirkningsmuligheter fortløpende slik at dette blir en god side for oppdatert informasjon om planprosessen. Kommunens Facebook-side og andre sosiale kanaler vil også bli brukt.
Medvirkning
Det er viktig å tilrettelegge for en inkluderende planprosess, der interessenter får fram sine reelle arealbehov. For å få til en god medvirkningsprosess kreves det både entusiasme og realisme i oppstartsfasen. Dette er avgjørende for å realisere muligheter og lede frem til gode resultater. Medvirkning fra relevante myndigheter, interessegrupper og enkeltpersoner gjør at planen bygges på et bredt og tverrfaglig godt forankret grunnlag. Fysiske møter kan suppleres med digital gjennomføring av medvirkning i planprosessen.
Vi legger opp til flere møter for å presentere og diskutere innholdet i kommuneplanen. Det er viktig å nå ut til både næringsdrivende, interesseorganisasjoner, lag og foreninger. Det overlates til styringsgruppe samt kommunedirektør å fastsette den nøyaktige planen for medvirkningsmøtene.
Det vil etableres en web-kartløsning slik at publikum enkelt kan komme med innspill til arealendringer i kommuneplanens arealdel. Denne kartløsningen vil også brukes til gjennomføring av konsekvensutredninger av de ulike innspillene. Den vil også være et nyttig verktøy for publikum og berørte myndigheter i forbindelse med høring og offentlig ettersyn: Man kan selv se på de ulike innspillene, lese konsekvensutredningene som er utført for hvert enkelt tiltak, og aktivere kartlag med informasjon om det aktuelle arealet fra offentlige databaser.
Ved at innspillene sendes inn digitalt blir også nøyaktigheten større enn om innspillet sendes manuelt; det blir ingen tvil om den nøyaktige avgrensningen av hvert enkelt innspill. Det presiseres at det fortsatt vil være mulig å sende innspill til arealendringer via post eller e-post til kommunen dersom enkelte innbyggere ønsker dette.
Planfase - utarbeidelse av plan
I planfasen vil kommunen vurdere innspillene som er kommet inn til planarbeidet, samt utrede ulike tema som har fokus i planarbeidet. Forslag til ny arealbruk skal vurderes opp mot arealstrategiene, samt sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
Hovedtyngden av arbeidet vil foregå internt i kommunen, med deltakelse fra ulike sektorer. Det vil bli gjennomført møter med regionalt planforum, ungdomsråd, eldreråd, rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser og andre etter behov. Kommunen vil også arrangere åpne medvirkningsmøter om planarbeidet.
Høring og sluttbehandling
I høringsfasen vil planforslaget bli lagt ut til offentlig ettersyn. Alle berørte parter, interesserte, organisasjoner og myndigheter blir invitert til å uttale seg om planforslaget.
I planforslaget presenteres forslag til arealbruk og tilhørende bestemmelser, planbeskrivelse, konsekvensutredning og ROS-analyse. Nasjonale og regionale myndigheter får uttale seg til planforslaget, og kan fremme innsigelse dersom nasjonale eller vesentlige regionale interesser blir skadelidende. Alle interesserte skal gis mulighet til å gi merknader til planforslaget. Etter høringsfasen vil alle merknader bli oppsummert og vurdert.